Reproducere: Gestatia (2)

 

 

Modificari clinice si comportamentale.


Modificarile sunt foarte putin sau deloc vizibile in cursul primelor saptamani. Nidatia are loc in a 16-a zi dupa ovulatie. Incepand din acest moment incepe dezvoltarea. Cresterea in greutate are loc dupa a 40-a zi.

 

Modificari de comportament :
Gestatia poate atrage dupa sine schimbari comportamentale ale femelei, aproape imperceptibile pentru cine nu cunoaste femela, dar usor de recunoscut de catre stapan. Schimbari de apetit, de multe ori diminuandu-se in saptamanile 2-3 , dar de multe ori crescand, uneori considerabil. Femela poate deveni capricioasa, mai calma si nonsalanta sau mai tandra.

 

Examinarea vulvei :
Foarte dilatata la debutul estrului, vulva incepe sa se reduca in dimensiuni in momentul ovulatiei pentru a ajunge la o dimensiune normala la sfarsitul caldurilor daca nu a fost fecundata. In mod frecvent, daca femela este gestanta, vulva ramane usor dilatata. Catre finele primei luni de gestatie, unele femele pot prezenta scurgeri albicioase sau translucide la nivelul comisurii vulvare timp de cateva zile. Nu trebuie sa va ingrijorati, din contra. Unii crescatori se bazeaza pe aceasta observatie pentru a identifica gestatia femelelor.

 

Dezvoltarea mamelelor :
Dezvoltarea mamelelor este perceptibila din a 4-a saptamana la femelele primipare (care sunt la prima gestatie). Pentru femelele care au fatat deja trebuie sa asteptam ultimele doua saptamani de gestatie pentru ca dezvoltarea mamelelor sa fie vizibila.


Mamelele sunt dezvoltate si deja pline de lapte.Fotografia unei femele primipare, inainte cu o saptamana de declansarea nasterii.

 

Distensia progresiva a abdomenului :
Catre a 25-a sau a 30-a zi, incepe sa se observe largirea abdomenului in zona din spatele coastelor. Daca sarcina nu este numeroasa, schimbarile sunt putin sau chiar deloc vizibile. Daca e numeroasa, largirea va fi vizibila in a 4-a saptamana. Distensia este mult mai marcata la femelele care au fatat deja, datorita elasticitatii mai mari a tesuturilor peretelui abdominal. In cursul ultimelor saptamani de gestatie, uterul coboara in cavitatea abdominala si devine palpabil.

Durata gestatiei :
Gestatia la caini dureaza in medie 63 de zile si este practic aceeasi indiferent de rasa. Cu toate acestea, durata poate varia aparent intre 56 si 70 de zile. Este vorba de intervalul de timp dintre acuplare si declansarea nasterii. Crescatorii socotesc zilele, in general din momentul montei. Foarte multe femele accepta masculul inainte de ovulatie fiind montate deci prea devreme. Durata de viata a spermatozoizilor in uter poate fi foarte lunga, de pana la o saptamana. Altfel spus, o femela poate fi foarte bine montata la un moment T, dar fecundatia sa aiba loc in realitate la momentul T+7, deci cu 7 zile mai tarziu. In mod contrar, o sarcina foarte numeroasa si inghesuita intr-un uter dilatat poate duce la declansarea nasterii mai devreme decat data prevazuta.

 

Cea de-a doua luna de gestatie

Gestatia devine evidenta. Mamelele se maresc. Laptele apare in a 8-a a 10-a zi inainte de fatare. Totusi, la femelele primipare, lactatia survine mai tarziu, in ziua sau chiar in ora precedenta fatarii..

o saptamana inintea fatarii

Viitoare mama prinde in greutate in decursul ultimelor trei saptamani de gestatie. In timpul acestei perioade fetusul are o perioada de dezvoltare ponderala intensa..

 

Alimentatia femelei gestante :
Apetitul se mareste incepand de la finele primei luni. Femela trebuie sa dea puilor ( 5 sau 6 in medie la collie, dar uneori 8 sau 10) tot ce le-ar fi necesar pentru formarea oaselor, muschilor, nervilor…Este deci necesar sa dam femelei o alimetatie bogata in vitamine si minerale pentru a transmite puilor tot ceea ce au nevoie pentru dezvoltare. O alimentatie bogata nu inseamna o alimetatie abundenta si de proasta calitate. Hranind femela cu crochete profesionale pentru crescatori ii asiguram o alimentatie echilibrata si nu este nevoie de suplimente pe durata gestatiei. Trebuiesc evitate crochetele de larg consum din supermarket-uri. Porumbul este adesea un element de voluminizare, dar nu aduce realmente un aport calitativ pentru femela. In plus, aceste alimente nu sunt intotdeauna ideale, deoarece sunt greu digerabile.

In timpul celei de-a doua luni se poate mari usor ratia daca cresterea este consecventa. In general, fara a mari cantitatea, se dau crochete mai consistente. Fie crochete pentru pui, fie crochete specifice gestatiei. Marcile recunoscute de alimente pentru caini ar trebui sa aiba o gama de alimente care sa acopere toate situatiile de viata ale unui caine. La finele gestatiei, distensia abdominala datorata fetusilor poate limita volumul stomacului si deci, cantitatea de alimente ingerata de femela. Aceasta justifica fractionarea ratiilor zilnice si utilizarea unui aliment concentrat in energie.

 

 

Un material oferit de

drepturile de autor asupra traducerii in limba romana apartin www.collie-online.ro