Reproducere: Gestatia (1)

 

 

Gestatia incepe in momentul in care un ovul si un spermatozoid se unesc. Aceasta este fecundarea. Are loc in trompe (sau oviducte). Dupa o saptamana embrionii migreaza din trompe catre coarnele uterine.
Se implanteaza catre ziua a 16-a. Aceasta este nidatia. Incep sa se dezvolte. In aceasta faza de embriogeneza se formeaza si prind contur organele puilor. De exemplu palatul se sudeaza in a 33-a zi, iar diferentierea degetelor in a 35-a zi.
Aceasta faza de embriogeneza este foarte importanta deoarece  toate lipsurile acestei perioade nu vor fi recuperate mai tarziu. De exemplu, daca sudarea palatului nu are loc pana la finele acestei perioade, nu va mai avea loc si se vor naste pui cu anomalia denumita « fanta palatina » (palatoschizis)


Fanta palatina este o anomalie a inchiderii palatului
Photo CERCA - ENV ALFORT

 

La finele embriogenezei,  viitorii catei au o greutate foarte mica, dar au toate organele bine conturate. Embrionul devine fetus.

Embriogeneza lasa locul unei faze de crestere ponderala. Mai mult de ¾ din greutatea puilor este dobandita de fetus dupa cea de-a 40-a zi a gestatiei.

 

 

Etapele gestatiei

Ziua 2-18 : perioada embrioblastului

Sau perioada de viata libera (Z0=varful de LH). Oul migreaza in lungul coarnelor uterine pana in locul in care se fixeaza. Aceasta perioada se deruleaza intre momentul fecundarii si imobilizarea oului in uter. Ouale se repartizeaza in mod egal intre cele doua coarne uterine. Sunt de forma eliptica de 2.5mm lungime.


 

Drumul catre viata.

intalnirea unui spermatozoid cu un ovul

 

 

Ziaua 19-35 : perioada embrionara

Incepe de la implatarea in uter si dureaza pana ce embrionul capata toate caracteristicile externe ale speciei sale. El devine astfel fetus.

 • Ziua +25
  Embrionul masoara 14mm. Sunt formate : conductul auditiv, ochii, mugurii celor 4 membre, lamela dentara.
 • Ziua +30
  Embrionul masoara 19mm. Pleopele si urechile externe sunt formate, deasemenea perii tactili de pe bot si sprancene. Degetele membrelor anterioare sunt distincte.
 • Ziua +33
  Embrionul masoara 29mm. Se continua mineralizarea osoasa. Lamele palatine fuzioneaza. Degetele membrelor posterioare devin vizibile. Embrionul dobandeste astfel caracteristicile externe ale speciei sale.

Ziua 35 - pana la declansarea nasterii : perioada fetala

Aceasta este perioada de crestere si de maturizare a fetusului.

 • Ziua+35
  ampulele uterine masoara 43-74 mm. Pleoapele acopera ochii. Este posibila determinarea sexului.
 • Ziua+38
  fetusul masoara 47mm. Osificarea primei coaste.
 • Ziua+43
  fetusul masoara 76 mm. Osificarea ultimelor vertebre caudale.
 • Ziua+45
  fetusul masoara 86 mm. Apar marcajele de cloare. Creste parul.

Ecografie animala


(inca 3 zile de asteptare)

In afara de ecografie si imagini de sinteza, veterinarii americani au ajuns sa filmeze viata prenatala a mamiferelor. Iata o imagine « in utero » a unui fetus de caine la cateva zile inaintea nasterii – Sursa : National Geographic Channel

Click pe imagine

 

 

Hormonii gestatiei.

Progesteronul :
El mentine gestatia. Corpii galbeni sunt aceia care secreta acest hormon pe intreaga durata a gestatiei (vedeti paginile anterioare consacrate progesteronului si dozarii sale). Progesteronul este secretat continuu timp de doua luni, indiferent daca femela este gestanta sau nu. Singura diferenta constand in prabusirea nivelului de progesteron la finele gestatiei. Aceasta, pentru a declansa nasterea. O prabusire a nivelului de progesteron care survine in orice alt moment al gestatiei poate provoca avortul (vedeti paginile consacrate acestui subiect : Anomalii hormonale) : aceasta este insuficienta luteala.


Relaxina :

Placenta in care se dezvolta puiul are un rol multiplu : nutritie, protectie, dar si hormonal. Placenta formeaza o banda circulara in jurul fetusului (placenta zonala). Pigmentul sau verde inchis aproape negru, este vizibil in momentul declansarii nasterii.

Placenta secreta un hormon, relaxina, care are actiune asupra muschilor si ligamentelor femelei relaxandu-le. Se permite astfel dilatarea bazinului pentru a lasa puii sa treaca. Relaxina permite cresterea elasticitatii centurii pelviene, largirea colului uterin, extensia ligamentului interpubian si ramolismentul colului uterin (cervix).


Fetusul in oul sau. El este legat de placenta care-l hraneste prin cordonul ombilical.

 

Relaxina este singurul hormon specific gestatiei la caini.

Dozarea relaxinei este un test sigur pentru diagnosticarea gestatiei. Acest test sanguin este din ce in ce mai disponibil in cabinetele veterinare si reprezinta o alternativa buna a ecografiei.

Relaxina este secretata de placenta, iar prezenta sa in sange denota existenta placentei si deci, a gestatiei. Relaxina este detectabila din a 20-a zi. Este, oricum, prudent sa asteptam pana in a 25-a zi pentru a efectua un test.

Nivelul relaxinei din sange se mareste regulat pana in a 45-a zi a gestatiei (+/- 5 zile) pentru a descreste apoi. (vezi graficul)

 


Daca progesteronul este hormonul gestatiei, relaxina este singurul hormon intr-adevar specific gestatiei.

Dozarea relaxinei

Se realizeaza de catre veterinari care trebuie sa aiba la dispozitie un kit de dozare. Asigurati-va inainte, daca nu cumva necesita comanda. Citirea se face direct intr-o fereasta a chitului. Prezenta relaxinei care confirma gestatia este indicata de o banda violacee in dreptul cifrei 2. La stanga testul e negativ.

 

Cilck pe imagine


Test negativ


Test pozitiv

 

Ecografia.

Se poate practica catre finele primei luni de gestatie. Ecografia permite obtinerea unei informatii pe care nici o alta tehnica (dozarea relaxinei, de exemplu) nu o poate da : verificarea in timp real a viabilitatii puilor la nastere.

 


(photo Cerca ENV Alfort)

 

 

Radiografia.

Scheletul puilor incepe sa se osifice incepand din a 45-a zi si devine vizibil la radiografie inspre ziua 50. Radiografia nu permite deci un diagnostic timpuriu al gestatiei. In schimb, permite cunoasterea numarului exact de pui.


Radiografie la 54 zile - Click pentru marire
(photo ENV Lyon)

Un material oferit de

drepturile de autor asupra traducerii in limba romana apartin www.collie-online.ro