Reproducere: Monta

 

 

Alegerea masculului etalon apartine proprietarului femelei. Motivatiile sunt diverse, incepand de la dorinta de a-si vedea femela aducand pe lume pui fara sa-si faca griji asupra originii parintilor, pana la studierea pedigreelor si la selectia unui etalon in functie de genealogia sa. Avand in vedere acestea, se poate intampla ca masculul sa fie la cativa kilometri de domiciliu sau la peste 1000 Km. Nu insistam pe acest subiect. Libertatea fiecaruia de a avea controlul asupra alegerii sale nu poate fi contestata de nimeni, cu exceptia proprietarului masculului care are dreptul de a accepta sau refuza o anumita monta.
Ati contactat proprietarul masculului etalon suficient timp inainte si conditiile montei sunt convenite de ambele parti.
Ati supravegheat femela pentru a fi sigur ca au debutat caldurile.
Se face dozajul progesteronului pentru a sti care este momentul oportun pentru monta. E timpul de a prezenta femela masculului.


Remarca:
Daca masculul nu este prea departe sau daca lasati femela la mascul timpul necesar pentru efectuarea montei, nu este nevoie sa dozati progesteronul. E suficient sa prezentati femela masculului in fiecare zi. Nu trebuiesc lasati tot timpul impreuna. Masculul, excitat de catre femela, ii va face curte asiduu…, dar va fi respins fara menajamente, chiar muscat de catre femela daca aceasta este inca la debutul caldurilor. Cainii sunt fiinte sociale puternic marcate de obiceiuri. Daca ii va fi reprimat in mod fercvent interesul pentru femela, exista riscul sa le fie afectat comportamentul de imperechere.

In general, o femela care este dispusa pentru monta, adopta un comportament fara echivoc. Sta in picioare, rigida, expunandu-si posteriorul cu coada ridicata la apropierea unui mascul. Il atinge usor pe spate in timp ce intregul posterior ii tremura. Un asemenea comportament dureaza cateva zile si corespunde momentului optim pentru monta. Dar, aceasta nu este o regula absoluta, de unde si importanta confirmarii printr-un dozaj de progesteron. In aceeasi crescatorie se pot intalni cele doua extreme, femele care se manifesta numai pe durata catorva ore sau deloc si altele care incepand din a treia zi isi tin coada pe sus si se freaca de toti ceilalti caini timp de doua saptamani.
 Este recomandabil sa scurtati cu o foarfeca parul din jurul organelor genitale atat la femela cat si la mascul, par care ar impiedica penetrarea sau recalotarea la mascul dupa monta. Se recomanda si legarea franjurilor posterioare cu elastic.

 

Anatomia genitala la caine.

Anatomia genitala la caine.

 

 

Momentul potrivit a sosit.

Preliminarii :
In general, etalonul incepe sa faca curte femelei si sa se joace cu ea. Daca masculii joaca un rol mai activ decat femelele, uneori foarte activ , unele femele nu ezita sa-si arate buna dispozitie sau, din contra, lipsa de interes.

Acuplarea :
In principal, va fi dirijata de proprietarul masculului. Proprietarul femelei sau o alta persoana, o va tine de gat. Daca femela intentioneaza sa se aseze, proprietarul trebuie sa o impiedice sustinand-o cu o mana sub burta. Masculul va fi adus in spatele femelei. Acesta va urca si va cobora de pe femela de mai multe ori pana va reusi sa o penetreze. Va cuprinde femela in jurul abdomenului cu picioarele din fata si va ramane in aceasta pozitie cateva momente.

 • Prima faza :
  acuplarea provoaca un spasm reflex al sfincterului vaginal cu scopul de a mentine masculul captiv. Aceasta este ceea ce corespunde faimoasei expresii «  sunt imbarligati ».
 • A doua faza :
  masculul se intoarce petrecandu-si un picior din spate peste femela ajungand in pozitie opusa. Aceasta a doua faza dureaza in medie 15 minute, dar poate dura si mai mult de o ora. In acest stadiu, nu trebuie sa incercati sa-i despartiti unul de altul. Aceasta incarligare este foarte importanta deoarece induce contractii genitale la femela favorizand migrarea spermatozoizilor spre uter.

Dupa acuplare :
La finele acuplarii spasmele vaginale se diminueaza si cainii se pot separa unul de altul. Este recomandabil evitarea urinarii in umatorul sfert de ora pentru a limita refluxul de material seminal in afara tractului genital. Trebuie sa verificati ca glandul masculului se retrage bine in teaca (furura) in 5-10 minute pentru a evita afectarea sa. Deasemenea se recomanda o irigare a fururii masculului cu ajutorul unei seringi sau a unei pere de cauciuc cu o solutie calda de uz ginecologic sau cu un produs specific achizitionat de la veterninar.

 

Cele 3 fractiuni ale ejacularii masculului.

Sperma masculului nu este emisa in jeturi sacadate. Ejacularea se efectueaza picatura cu picatura pe parcursul unei durate variabile incepand de la 5 minute pana la o ora ( Fontbonne – 1992). Ejacularea cainelui se compune din 3 faze succesive in ordinea de mai jos :

 • Ejacularea fractiunii uretrale :
  aspectul acestei fractiuni este apos, mai mult sau mai putin tulbure, de culoare albicioasa. In unele cazuri ar putea fi si galbuie daca in momentul ejacularii a fost prezenta in uretra putina urina. Este foarte saraca in spermatozoizi. Este denumita presperma si are rolul principal de lubrefiere.
 • Ejacularea fractiunii epididimare :
  denumita si  fractiune spermatica, are culoare alba, cu volumul de 0.5 – 3.5 ml (Fontbonne-1992), mai mult sau mai putin vascoasa, dar intotdeauna limpede si cu aspect mai mult sau mai putin laptos. Aceasta fractiune contine spermatozoizi si aspectul laptos depinde de concentratia lor. Faza de secretie este foarte rapida, de ordinul minutului (Fontbonne-1992).

 • Ejacularea fractiunii prostatice :
  aceasta este cea mai voluminoasa, pana la 20 ml la rasele mari, cu aspect apos, mai tulbure decat fractiunea uretrala. Aceasta fractiune poate contine ceva spermatozoizi reziduali. Este deasemenea, faza de secretie care dureaza cel mai mult, celelalte doua fiind relativ scurte. Rolul sau este de a proteja si dilua sperma.

 

Examinare de sperma la l'Ecole Nationale Vétérinaire d'Alfort. Aspectul celor trei fractiuni ale ejacularii masculului :

 • Presperma la stanga
 • Faza spermatica, sau fractiunea epididimara , in centru. De culoare alba, contine spermatozoizi.
 • Fractiunea prostatica, la dreapta, mult mai voluminoasa decat celelalte doua.

 

Un material oferit de

drepturile de autor asupra traducerii in limba romana apartin www.collie-online.ro