Reproducere: Anomalii hormonale

 

 

In timpul gestatiei se poate intampla ca nivelul progesteronului sa scada prea mult provocand intreruperea acesteia. Alaturi de hipotiroidie, insuficienta luteala constituie una din principalele cauze hormonale ale avortului spontan la caine.Diagnosticul sau permite instaurarea unei terapii paleative, intotdeauna eficace in timpul unei gestatii ulterioare. Aceasta anomalie se intalneste tot mai frecvent la unele rase indicand o posibila transmitere genetica sau partial genetica a acesteia.

 

Progesteronul, hormonul gestatiei.

Varful de LH activeaza maturarea foliculilor, declanseaza ovulatia si formarea corpilor galbeni. Progesteronul este in principal secretat de corpii galbeni. El pregateste uterul pentru nidatie si asigura mentinerea gestatiei.

 

Corpii galbeni (corpus luteum)

Celulele care tapiteaza interiorul foliculilor ce urmeaza a se rupe pentru expulzarea ovulelor se multiplica formand o structura rigida si galbena. Daca ovulele expulzate de catre foliculi sunt fertilizate, corpii galbeni produc progesteron mentinand gestatia.Daca ovulele nu sunt fertilizate, corpii galbeni degenereaza  si se atrofiaza formand corpii albi. Ei sunt formati dintr-un tesut  conjunctiv comparabil cu un tesut cicatricial. In stadiul de corpi albi, incepe un alt ciclu prin dezvoltarea unui nou folicul.

 

Diferitele stadii ale foliculilor.

 

Transformarea corpilor galbeni :
Luteoliza este definita ca fiind distrugerea corpilor galbeni prin pierderea tesutului luteal. Debuteaza prin diminuarea marimii si greutatii din a 56 zi de gestatie. Procesul este diferit la femelele gestante fata de cele care nu sunt gestante. Daca nu sunt gestante, procesul de imbatranire a corpilor galbeni este progresiv. In caz de gestatie, luteoliza este brusca, antrenand scaderea rapida a progesteronului.

 

Progesteronemia in timpul ciclului estral

 

 

ng/ml

 

Anestru

 

1

 

Pro-estru

Début

0,5 - 1,2

Luteinizare preovulatorie

varf de LH

1 - 4

 

Ovulatie

4 - 10

48h dupa varful de LH

Gestatie

30 zile

50 - 80

crestere constanta

40 zile

 

reducere treptata

50 zile

4 - 16

stabila 1-2 saptamani

Fatare

12 - 36h inainte

2<

reducere brusca (expertii nu s-au pus de acord asupra valorilor reale ale nivelului progesteronului)

12h inainte

1

 

3h inainte

0,7

 

 

 

 

 

Insuficienta luteala

Este cauzata de oprirea prematura a functionarii corpilor galbeni. Insuficienta luteala in cazul cainilor poate surveni in orice stadiu al gestatiei. Daca survine inaintea celei de-a 35-a zi de gestatie, are loc o resorbtie embrionara. Crescatorul ar putea suspecta probleme de infertilitate.
Dupa cea de-a 35-a zi, femela va expulza avortonii. Crescatorul va trebui sa contacteze veterinarul.


Cauzele sunt numeroase

  • Involutia (regresia) prematura a corpilor galbeni.
  • Disfunctie ovariana primara.
  • Stimulare deficitara a LH-ului
  • Hiperprolactinomie.
  • Deficitul de FSH determina o anomalie a maturarii foliculare.

Diagnosticul diferential este dificil de facut.Trebuie facuta confirmarea unei gestatii urmate de avort. Femela va fi monitorizata in cursul gestatiei urmatoare prin dozarea regulata a progesteronului. O scadere anormala ar fi rapid si simplu de evidentiat. CERREC (Centre d'Etude et de Recherche en Reproduction et Elevage des Carnivores) estimeaza ca este insuficienta luteala daca :

  • Reducerea progesteronului intre doua dozari este peste 30%
  • Are loc o reducere sub un prag minim de 30 nmol/l , adica 9.3 ng/ml atunci cand gestatia este departe de termen
  • Nivelul progesteronului este scazut inca de la inceputul gestatiei.

Disfunctiile ovariene care stau la originea acestor probleme nu pot fi tratate. Din contra, s-ar putea prescrie un supliment hormonal pentru a permite femelei sa-si mentina gestatia pana la termen.

 

Un material oferit de

drepturile de autor asupra traducerii in limba romana apartin www.collie-online.ro