Reproducere: Dozarea progesteronului

 

 

 

 

Dozajele sunt exprimate in general in ng/ml.
Uneori, laboratoarele exprima rezultatele in 2 unitati de masura diferite : ng/ml si nmol/l (echivalenta : 1 nmol/l=0.31 ng/ml ; 1 ng/ml=3.2 nmol/l)

Progesteronemie :

 • Sub 1ng/ml = anestru
 • Intre 1 si 2.5 ng/ml = sfarsit de proestru ( hipofiza – varf LH)
 • Intre 4 si 10 ng/ml = chiar inaintea ovulatiei
 • 10 ng/ml = ovulatie (majoritatea femelelor trec de la 5 la 10 ng/ml in 48h)
 • 15-20 ng/ml = monta
 • 45 ng/ml in mod normal, femela nu mai e fecundabila
 • Intre 50 si 80 ng/ml = debutul metestrului
Masurarea progesteronului este ifluentata de diversi factori. Dintre acestia, amintim:
 • Daca tubul de prelevare contine un gel de separarea serului (gel polimer), nivelul de progesteron tinde sa scada in comparatie cu nivelul masurat in cazul prelevarii intr-un tub fara gel.
 • Refrigerarea sangelui in timpul primelor doua ore dupa prelevare diminueaza semnificativ progesteronomia.
 • Valorile progesteronului fluctueaza in timpul zilei. Putand fi in medie cu 30% mai ridicate in cursul diminetii in raport cu cele de dupaamiaza. Este important sa se preleveze sangele totdeauna in acelasi moment al zilei
 • Etalonarea aparatelor utilizate pentru masurarea progesteronului este diferita de la un laborator la altul.. Este deci important sa se faca masuratorile totdeauna la acelasi laborator.

Eficacitatea dozarii progesteronului.

Un studiu realizat pe un numar de peste 200 de femele utilizand un protocol bazat pe dozarea progesteronului pentru a determina data montei conduce la concluzia ca dozarea progesteronului este metoda cea mai fiabila pentru determinarea perioadei de monta optime. Prelevarile de sange regulate (la intervale de 48h) permit urmarirea evolutiei nivelului de progesteron in sange. Pragul de 10ng/ml, usor de determinat, este indiciul oportunitatii unei monte in urmatoarele 12-24h.

Studiile realizate de B Van HAAFTEN in 1989 [1] au permis obtinerea urmatoarelor rezultate:

 • 94% rata de gestatie(105/112) pentru femelele care nu au avut anterior probleme de reproducere
 • 78% rata de gestatie(81/104) pentru femelele care au avut ca precedent monte lipsite de reusita.

Este importanta constatarea ca nu e nici o diferenta in ceea ce priveste rata gestatiei intre femelele montate o singura data si cele montate in mai multe reprize. Aceasta denota gradul de precizie obtinut gratie dozarii progesteronului. Dozarea progesteronului permite sa se identifice de o maniera precisa daca ovulatia unei femele este precoce sau tardiva. Aceasta, dupa studiile lui B Van HAAFTEN, se intampla la peste 1/3 din cazurile studiate, ceea ce este departe de a fi neglijabil.

Studiile despre reproducere efectuate de cater l'Ecole Vétérinaire de Maisons-Alfort [2] au demonstrat ca prima cauza a infertilitatii la caini, avand o incidenta de 40 pana la 80%, este determinarea gresita a momentului montei. S-a demonstrat astfel ca pentru 745 de femele luate in considerare in cadrul studiului, perioada de ovulatie s-a situat intre a 3-a zi pentru cele mai precoce pana la 30-a zi dupa debutul caldurilor, pentru cele mai tardive.

 

 

La caine, ovarele incep sa elibereze progesteron de la varful de LH, deci cu 48 de ore inainte de ovulatie. Nivelul progesteronului in sange, care este minim in timpul proestrului devine detectabil prin dozare inaintea ovulatiei.

Cand facem monta ?

Ovulatia putand fii reperata gratie dozarii progesteronului ( intre 4 si 10 ng/ml), este nevoie de doua zile pentru maturarea ovulelor si femela va intra in perioada optima pentru fecundare.
Aceasta perioada va dura 2-3 zile.
Cu toate acestea, tinand cont de durata de viata a spermatozoizilor, montele efectuate in ziua ovulatiei sau la o zi dupa, au toate sansele sa fie incununate de succes. Admitem deci ca incepand de la 7-10 ng/ml monta trebuie facuta fara intarziere.

 

Dozajul in practica

Daca nu se cunoaste cu siguranta debutul real al caldurilor, este posibil sa fie nevoie de mai multe dozari. Veterinarul preia o proba de sange pe care trebuie sa o duceti la un laborator capabil sa elibereze rezultatul in decurs de o zi sau chiar o jumatate de zi. Luati-va masuri de precautie din timp si asigurati-va ca aveti la dispozitie un laborator de analize capabil sa raspunda acestor exigente de rapiditate.
Contactati laboratoarele sau cereti sfatul veterinarului.

Atentie:

Precizati-i veterinarului scopul testului de progesteron. In 9 din 10 cazuri, veterinarul va raspunde solicitarii dumneavoastra facand el insusi un simulacru de dozare prin intermediul unui chit rapid pentru dozarea progesteronului.. Trebuie sa refuzati acest test, care este lipsit de precizie…In aceasta situatie trebuie sa fie precis. Trebuie sa solicitati un dozaj de progesteron facut intr-un laborator de analize sanguine. Aceasta analiza nu este foarte scumpa. Pretul trebuie sa fie acelasi ca si in cazul unei analize sanguine umane.

In functie de rezultate, o a doua sau chair a treia priza de sange va fi probabil necesara, cu prelevare din doua in doua zile

 

 

 

Referinte:
[1] B. VAN HAAFTEN, S. J. DIELEMAN, A.C. OKKENS, A.H. WILLIEMSE Veterinary record (1989), 125, 524-526.
[2] Aurélien Grellet (Service de reproduction animale ENVA) Les cahiers pratiques du 12/04/2008 - La dépêche vétérinaire (cliquez ici)


Un material oferit de

drepturile de autor asupra traducerii in limba romana apartin www.collie-online.ro