Reproducere: Urmarirea caldurilor

 

Perioada fertila este cand femela se afla in a 3-a a 4-a zi dupa ovulatie. Femelele montate inainte sau dupa aceasta perioada sunt supuse riscului de a nu ramane gestante sau de a avea un cuib putin numeros.De o maniera generala, credinta populara plaseaza perioada buna de monta intre a 10-a si a 13-a zi. Retineti totusi, ca, o data cu varsta, perioada fertila se amana si se situeaza mai degraba catre a 15-a sau chiar a 16-a zi.
Un studiu realizat de l'école vétérinaire d'Alfort pe 745 de femele a demonstrat ca 40% sunt gata de monta intre a 10-a si a 13-a zi.

Se poate remarca deja ca aceasta plaja este lipsita de precizie deoarece se intinde pe 4 zile. (fata de 2 zile perioada fertila).Se poate deasemenea remarca, ca raman 60% dintre femele care nu corespund acestui tip de planificare , a 10-a a 13-a zi, care este folosit de multi crescatori. 10% din femele au perioada fertila inainte de a 10-a zi si 50% dupa a 13-a zi

 

Perioada optima de fecundare.

Varful de LH , prezentat in prima pagina a acestui dosar, semnaleaza ovulatia. La finalul proestrului, hormonii femelei (estrogenul) produsi de foliculii ovarieni stimuleaza hipofiza. Ca reactie, aceasta va elibera in sange o mare cantitate de LH. Acesta este varful de LH. Efectul sau este imediat. Foliculii ovarieni sunt, in acest stadiu, plini cu lichid sub presiune. Descarcarea hormonala de LH duce la ruperea foliculilor ovarieni dupa 48 de ore, eliberand ovocitele : aceasta este ovulatia.
Sunt necesare inca 48 de ore pentru a permite ovulelor sa ajunga la maturitate. Apoi, supravietuiesc 48-72 ore inainte de a degenara si muri.

In concluzie, perioada optima pentru fecundare se situeaza intre a 2-a si a 5-a zi dupa ovulatie, cand ovulele sunt parietalizate (fixate de peretele uterin).

E simplu, dozam LH-ul.

Stiind ca varful de LH declanseaza ovulatia in 48 de ore si ca perioada optima se situeaza intre a 2-a si a 5-a zi dupa ovulatie…e suficient sa reperam acest varf de LH pentru a stabili cu certitudine momentul montei cu 4-7 zile mai tarziu.
Din pacate, foarte putine laboratoare europone dozeaza LH-ul la caini, doar in scopuri de cercetare. Dealtfel, acest dozaj este foarte costisitor. 

 

Atunci, sa dozam progesteronul..

Aceasta este intr-adevar abordarea corecta ……… urmati ghidul …si treceti mai departe.

 


(pui de 1 zi)

Un material oferit de

drepturile de autor asupra traducerii in limba romana apartin www.collie-online.ro