Reproducere: Cand se face monta?

 

Daca exista o intrebare importanta care se poate pune, atunci aceasta este. De fapt, decizia de a imperechea femela presupune constrangeri referitoare la viata zi de zi, cum ar fi amanarea unui concediu in strainatate pentru inca un an. Bugetul alocat imperecherii poate deasemenea sa prinda proportii importante daca masculul ales se afla in celalalt capat de tara, sau chiar in strainatate.
In general, proprietarul femelei se deplaseaza cu aceasta la proprietarul masculului.Trebuiesc prevazute cheltuielile aferente transportului si sejurului cu exceptia cazului in care incredintati femela proprietarului masculului pe timpul necesar efectuarii montei ...sau cand acesta va poate gazdui.
Toate aceste constrangeri si angajamente personale conduc la determinarea celui mai bun moment de a pleca catre mascul. Ce poate fi mai frustrant decat sa afli ca monta nu a prins.

 

Avantajele urmaririi caldurilor.

  • Este dovedit ca 50-80% din femelele care au ramas nefecundate dupa o monta, au fost prezentate masculului la momentul nepotrivit.
  • Reducerea la minim a cheltuielilor in cazul deplasarilor pentru monta departe de domiciliu : masa, cazareā€¦
  • Determinarea momentului optim pentru monta in cazul unui mascul in varsta, care ar trebui menajat fizic.
  • Posibilitatea de estimare foarte precisa a fatarii.

 

Regulametul crescatorilor.

Un regulament international al crescatorilor FCI stipuleaza drepturile si indatoririle fiecarei parti : propreitarul masculului si cel al femelei.

Regulamentul International al Crescatorilor FCI este disponibil pe site-ul A.Ch.R., clic aici

In general, toate montele sunt convenite intre cele doua parti cu mult timp in avans. In principiu, proprietarul femelei plateste monta, dar uneori proprietarul masculului prefera sa primeasca un pui si sa aiba prima alegere din cuibul respectiv .

Odata efectuata monta, trebuie sa completati declaratia de monta care va fi semnata de proprietarul etalonului (masculului). Aceasta declaratie este indispensabila pentru a putea inregistra cuibul in Cartea de Origine (COR pentru Romania).

 

Cautarea, gasirea unui etalon.

Internetul va ofera o buna imagine asupra crescatorilor din Romania si din toata Europa. Collie online va pune la dispozitie numeroase informatii referitoare la crescatori si la masculii etalon disponibili :

 

 


Pui de 4 zile

 

 


Un material oferit de

drepturile de autor asupra traducerii in limba romana apartin www.collie-online.ro