Reproducere: Intarcarea.

 

 

Puiul isi petrece primele 2 saptamani de viata dormind si mancand. in timpul acestei perioade, laptele acopera in intregime nevoile sale nutritionale.


Nota : mama poate manca dupa bunul plac. E posibil sa manance de 4 ori ratia zilnica obisnuita.


Intarcarea puilor poate incepe in cursul celei de-a treia saptamani. Va dura cateva saptamani si va fi complet terminata intre saptamanile 6 si 8. Capacitatea digestiva a puiului creste odata cu dezvoltarea sa. Cantitatea de enzime digestive capabile sa digere lactoza se diminueaza progresiv, in timp ce aptitudinea de a digera amidonul alimentar se dezvolta mult mai lent. Alimetatia trebuie deci adaptata puiului, ci nu invers.


Intarcarea poate incepe prin a oferi puilor un mic bol cu lapte praf rehidratat.Multi crescatori adauga mancare de bebelusi pentru a ingrosa laptele. E preferabil insa sa amestecam in lapte carne alba mixata, cereale pentru micul dejun, orez fiert sau fulgi de porumb. In egala masura se pot adauga numai crochete pentru pui inmuiate bine in lapte. Puii trebuie sa se obisnuiasca in primul rand sa schimbe modul de alimentare din supt in « lipait » . Este suficient sa ingrosam laptele progresiv pentru a ajunge la o alimetatie solida catre saptamana a 7-a. In acest scop, incepand cu saptamana a 4-a , trebuie sa le lasati la dispozitie, in locul de joaca, un castron cu crochete uscate. Ei vor ciuguli in joaca cate una si vor incepe sa mestece. Astfel ii pregatiti si ii obisnuiti cu viitoarea lor alimentatie.


 Stomacul puilor nefiind suficient de mare pentru a prelua intr-o singura masa cantitatea necesara dezvoltarii lor, trebuie sa li se ofere 4-5 mese pe zi la inceputul intarcarii. In acelasi timp trebuie sa le puneti la dispozitie apa proaspata.
In paralel, incepand din saptamana a 3-a, incep sa iasa dintii, ceea ce determina mama sa fuga din ce in ce mai mult de puii sai. In continuare, productia de lapte va descreste treptat pe masura ce intarcarea progreseaza. Este o perioada critica pentru pui din punct de vedere imunitar deoarece ei nu mai sunt protejati de anticorpii materni, fara sa fie inca apti de a-si crea proprii anticorpi.

 


(document CERCA Maisons-Alfort)

 

Si dumneavoastra ! Ce aveti de facut ?

Nu aveti mare lucru de facut in cursul primelor doua saptamani, doar sa supravegheati ca totul se deruleaza bine. Principalele doua instrumente de lucru sunt cantarul si termometrul fixat pe unul din peretii interiori ai cutiei. Temperatura in cutie trebuie sa ramana intre 28C si 30C in prima saptamana. O puteti regla usor coborand sau urcand lampa IR.


Cantariti puii o data pe zi (la aceeasi ora) si notati valorile pe un grafic. Exceptand o usoara scadere in greutate care este normala in prima zi (datorita inceperii procesului de digestie), progresul trebuie sa fie constant. Ca regula generala, in prima luna de viata greutatea puilor trebuie sa creasca conform formulei : greutatea la nastere x 2 x nr. saptamanii


Curatenia cuibului este asigurata in intregime de mama care mananca excrementele puilor. Mentinerea curata a cutiei este o sarcina usor de realizat cu ajutorul catorva foi de ziar. Trebuie sa taiati unghiile puilor in  a 10-a zi si sa va asigurati ca ochii s-au deschis bine.


Trebuie sa alimentati mama cu hrana concentrata. Lactatia dureaza in medie sase saptamani dupa fatare, cu un varf de productivitate in saptamana a 3-a. Consumul energetic generat de lactatie este deci considerabil. Trebuie compensat cu o alimentatie bogata si echilibrata servita din belsug. Producerea laptelui solicita si o mare cantitate de calciu.Mama poate manca de pana la 4 ori ratia zilnica obisnuita.


Amintiti-va de vermifugare 2 saptamani dupa fatare.

 

 

 


(Mama s-a suparat !!!)

 

De-acum incepe munca !


In primul rand cu prepararea hranei. Apoi cu curatarea cutiei sau a incintei puilor. Mama asigura din ce in ce mai putin aceasta munca desi puii devin veritabile fabricute de “caca” . Trebuie deci sa faceti curat de mai multe ori pe zi. Este deci recomandabil sa aveti pe fundul cutiei un covoras lavabil si sa aveti un stoc de ziare. In acelasi timp, mama se separa de pui, multumindu-se sa-i supravegheze si sa-i alapteze episodic, cel mai adesea din picioare.

 

 

 Universul puilor se largeste, ies afara in saptamana 4-5. Cutia, deja prea mica, se transforma intr-un tarc. Trebuie sa le amenajati o toaleta intr-un colt prin reducerea progresiva a a suprafetei acoperite de ziare. Obisnuiti cu ziarele si atrasi de miros, ei se deprind sa-si faca nevoile intr-un spatiu din ce in ce mai mic…Daca este posibil, intr-un colt al habitatului lor. Sunt primele gesturi de insuflare a curateniei.


Al doilea gest este de a-i scoate afara imediat dupa masa (daca e posibil, bineinteles). In general ei isi vor face rapid nevoile in iarba. Ei prind astfel,in mod progresiv, obisnuinta de a-si face nevoile intr-un loc precis si redus, apoi de a iesi afara. Efectiv, curatenia puiului se rezuma la a nu-si murdari asternutul sau domeniul, odata ce a devenit mare. Cand este posibil, el isi face tot timpul nevoile in coltul opus locului sau de odihna. Crescand, va creste si domeniul sau , devenind o parte a casei si apoi casa intreaga. El va astepta, pentru a-si face nevoile, sa fie scos afara. Cu cat mai devreme i se vor forma obiceiurile, cu atat va fi mai curat.


Dupa intarcare, puii vor fi vermifugati lunar pana la varsta de 6 luni. Este de preferat un vermifug contra nematodelor si cestodelor, adica a viermilor rotunzi (genul ascaris) si a viermilor plati (gen tenie). Veterinarul va va consilia in aceasta privinta.

 

 

La nivel administrativ ?

Aveti declaratia de monta semnata de proprietarul masculului. Va amintiti ?(vedeti explicatiile de la pagina2 a acestui dosar) Recunoasterea administrativa si legala a viitorilor pui incepe de cand trimitem declaratia de monta la COR

 

Procesul de inscriere in Cartea de Origine Romana (COR)

Se completeaza declaratia de monta si fatare si se trimit in termen de 90 de zile prin intermediul Asociatiei Chinologice teritoriale urmatoarele acte: 

  • Declaratia de monta si fatare (DMF)
  • Copie dupa afixul de crescator
  • Copii dupa pedigreele genitorilor
  • Copii dupa carnetele de performanta ale genitorilor sau eventuale diplome
Se face inregistrarea la COR si crescatorul va primi pedigree-ul si microcipul fiecarui pui inregistrat.

 

Miam, miam

 

Descoperirea lumii mari!

 

 

 

Si mama, dupa intarcare ?

Trebuie deja sa reveniti la o alimentatie normala pentru o femela adult. Chiar daca au mancat la discretie (pana la 4 ori pe zi), femelele sunt literalmente « pompate » de evenimentele la care iau parte. Este deci recomandabil sa le lasati tot timpul necesar sa isi revina incet.
Femela are scurgeri, denumite lochii, in primele 4-6 saptamani dupa fatare. Sunt de culoare brun spre rosu, fara miros particular. Orice alte scurgeri (culoare sau miros), insotite de regula de o scadere a conditiei femelei, poate semnifica o infectie. Nu ezitati sa consultati veterinarul.
Mama a asigurat supravietuirea speciei. Puii, odata intarcati, devin autonomi. Ea nu mai trebuie sa ii protejeze. Blana sa contribuie la protectia puilor tinandu-le de cald.  Acum trebuie reinnoita…in asteptarea unui nou ciclu. Femela va incepe asadar naparlirea dupa 8-10 saptamani de la nasterea puilor, daca a fost gestanta, sau nu. Diferenta consta in amploarea naparlirii.
Dupa o fatare are loc o naparlire masiva.
Femela va incepe sa-si reiinoiasca toata blana si va fi intr-un asemenea stadiu, dupa 4-5 luni de la fatare, ca va va fi rusine sa o scoateti la plimbare !!! dar, va sigur…ea va deveni si mai frumoasa !

 

5 luni dupa fatare clic in cadru

 

9 luni de la fatare

 

 

 

 

Un material oferit de

drepturile de autor asupra traducerii in limba romana apartin www.collie-online.ro