Reproducere: Ingrijirea nou nascutilor.

 

 

Caldura :

Nou nascutii sunt foarte sensibili la frig. Cu cat e mai frig cu atat li se ingreuneaza miscarile devenind incapabili sa suga. Sub 34C, un pui nu poate digera. Temperatura puilor este cu 3 grade mai mica decat cea pe care o vor avea cateva saptamani mai tarziu ( de la 35.5C la 38.5C). Cea mai buna alternativa de mentinere a unei bune temperaturi ramane lampa cu infrarosu. Regland-o pe inaltime (daca v-ati construit suportul deasupra cutiei) puteti oricand sa apropiati sau sa departati de pui sursa de caldura. Astfel le puteti asigura temperatura optima indiferent de situatie.


(Document CERCA Maisons-Alfort)

 

Energia :

Alaptarea naturala.

Este important ca puii sa fie pusi la supt cat mai repede dupa nastere. Primul lapte (colostrul) are un aport de elemente indispensabile pentru imunitatea puiului. Reflexul de supt si apetitul sunt semne de sanatate la puii nou nascuti. Nu trebuie sa ezitati sa ajutati puii sa gaseasca mamelonul. Daca cuibul este numeros, trebuie sa alaptati puii cu lapte pentru caini. Trebuie sa acordati maximul de mese pe zi, pana la 12 mese in prima saptamana.

Colostrul:

 • Primul lapte, numit colostru, este secretat de mama in primele doua zile dupa fatare. Nu are nici aspectul si nici compozitia laptelui clasic. Este galbui si translucid. Colostrul este mult mai bogat in proteine decat laptele. Dincolo de valoarea sa nutritiva, el contribuie la stimularea primei defecatii a puilor si le confera 95% din anticorpii necesari protectiei contra infectiilor. Mama transmite pasiv puilor sai « memoria imunitara » pentru o perioada de 5-7 saptamani pana cand vor fi capabili sa se apere singuri impotriva agresiunilor infectioase. Puii sunt capabili de a absorbi aceasta « imunitate maternala » pe o perioada care nu depaseste 48 de ore de la nastere. Dupa aceasta perioada, anticorpii sunt distrusi de stomac inainte de absorbtie pierzandu-si eficacitatea. Acesti pui vor fi protejati doar de anticorpii care au traversat bariera placentara in timpul gestatiei ( sub 5%) .
  Colostrul este inlocuit dupa cateva zile de lapte. Lactatia dureaza in medie 6 saptamani avand un varf de productivitate in saptamana a 3-a

Foarte frecvent puii pierd un pic din greutate in cursul primelor 24 de ore de viata. Apoi trebuie sa ia in greutate zilnic. Daca cresterea in greutate nu este suficienta, in cazul unui pui sau a mai multora, tinzand sa stagneze, nu ezitati sa le completati ratia zilnica administrandu-le lapte pentru catei cu biberonul. Este absolut necesar sa cantariti puii o data pe zi la ore regulate pentru a le controla dezvoltarea.


Un cantar este indispensabil in primele cincisprezece zile dupa nastere

Cantitatea de lapte poate fi insuficienta sau de slaba calitate. Sunt si alte cauze care ar putea fi responsabile de stagnarea puilor. Puii pot avea o alergie la laptele mamei. Cuibul este foarte numeros. O mamela s-a infundat si a provocat un acces de febra la femela daca nu i s-a aplicat nici un tratament. Febra provoaca oprirea lactatiei. Mamelele ar trebui sa ramana moi, nu ezitati sa le verificati regulat, mai ales mamelele posterioare. Acestea sunt cele mai mari si mai productive. Daca una din ele se intareste, incepeti sa o masati si incercati sa stoarceti lapte. Daca nu se desfunda, trebuie sa administrati urgent antibiotice mamei (consultati veterinarul) pentru a evita febra si aplicati comprese reci pe mamela pentru a diminua productia de lapte. Se va retrage si nu va mai produce lapte pentru acest cuib.

 

Alimentatia artificiala.
Trebuie sa utilizati lapte praf special pentru caini care trebuie rehidratat intr-o sticla si fiert, apoi racit. Administrarea cu biberonul pare a fi cea mai sigura si sanatoasa. Puteti utiliza si o seringa care s-ar putea dovedi mai eficace, dar are volumul redus in raport cu biberonul, deci ar fi nevoie de multe manipulari dupa a 8-a a 10-a zi.

 

Uneori este necesara intubarea.
Uneori trebuie sa supliniti mama, in cazul cuiburilor numeroase de exemplu, sau chiar sa o inlocuiti. Daca puii sug corect, alimentati-i cu biberonul cum am descris mai sus, sau cu seringa, aceasta find metoda cea mai sigura. Daca puiul are dificultati de inghitire sau refuza sa suga, se poate incerca intubarea.


Atentie : un pui ar putea refuza sa manance din cauza frigului. Mai intai trebuie sa il incalziti si numai dupa aceea sa incercati intubarea. Se conecteaza un furtunas de cauciuc sau plastic moale la o seringa. Trebuie sa verificati lungimea tubului care intra in esofag prin plasarea tubului de-a lungul puiului pana la ultimele coaste. Introduceti apoi tubul pe gura lent, fara a forta, tinand puiul orizontal cu capul intins in prelungirea corpului. Cateva picaturi de lapte se pot folosi ca lubrefiant. Continutul seringii se injecteaza lent. Nu trebuie sa depaseasca capacitatea stomacului. O metoda buna pentru dozarea cantitatii de lapte administrat la o masa este : aprecierea capacitatii stomacului ca fiind 5% din greutatea puiului. Un pui de 300 de grame nu poate ingera mai mult de 150 ml lapte. Mesele se repeta de 8 ori pe zi la un pui foarte tanar, apoi de 6 ori pe zi intre ziua a 3-a si a 7-a, de 5 ori pe zi dupa aceea.


(photo CERCA Maisons-Alfort)

Daca puii sunt orfani, in primele 3 saptamani trebuie sa le stimulati si zona perineala cu o carpa umeda si calduta (sau chiar cu degetul) , pentru a le permite urinarea si defecarea. Trebuie sa o faceti sistematic, dupa fiecare masa, de 6-8 ori pe zi la inceput. Este ceea ce face mama lingand metodic fiecare pui cand alapteaza.

 

Laptele toxic.
Daca femela are bacterii datorita unei mastite cronice sau retentiei unui fetus sau a unei placente dupa fatare, germeni sau toxine pot trece in lapte si pot fi ingerati de pui. In cateva zile, acestia vor scheuna, nu vor mai suge si pot prezenta diaree sau o inflamare a anusului, dupa care mor rapid. Trebuie sa ii separati fara intarziere de femela si sa ii hraniti cu biberonul. Urmarirea graficului de greutate este foarte importanta pentru detectarea timpurie a acestui gen de probleme. Daca greutatea nu progreseaza, asociata sau nu cu alte simptome, este un semnal clar de alarma pentru crescator. Veterinarul poate confirma sau infirma ulterior toxicitatea laptelui.

 

 

Cresterea puilor, un exemplu concret :

Femela primipara de 3 ani care a fatat 5 pui pe 27-01-2006. Greutatea puilor la nastere a fost cuprinsa intre 292g si 325g, cu exceptia unui mic mascul care a cantarit 175g.

 

  Greutatea la
nastere
Cresterea in % in raport cu saptamana anterioara(coloana stanga) si in raport cu nasterea(coloana dreapta)
dupa 1 saptamana dupa 2 saptamani dupa 3 saptamani dupa 4 saptamani
Femela 1 283g +129%   +61% +271% +50% +454% +46% +712%
Femela 2 292g +136%   +60% +280% +54% +489% +46% +763%
Femela 3 325g +136%   +55% +296% +47% +484% +51% +807%
Mascul 1 315g +109%   +72% +261% +50% +446% +58% +763%
Mascul 2 175g +108%   +108% +334% +76% +665% +47% +1031%

 

 • Dupa 1 saptamana:

  Toti puii isi dubleaza ( chiar putin mai mult, in acest exemplu) greutatea.

 • Dupa 2 saptamani:

  Cel mai mic pui (masculul de 175g la nastere) este cel care a progresat cel mai mult in primele doua saptamani. Puii isi maresc de 4 ori greutatea la nastere (sau pe aproape)

 • Dupa 3 saptamani:

  In cursul celei de-a 3-a saptamani, tot cuibul are o progresie omogena, in jur de 50% crestere de la o saptamana la alta. Puiul cel mai mic a luat ceva mai mult in greutate deoarece i se administreaza un supliment de lapte praf pentru a-l ajuta sa recupereze inarzierea fata de ceilalti. Puii isi multiplica practic de 6 ori greutatea la nastere.

 • Dupa 4 saptamani:

  Puii isi multiplica de 8 ori greutatea la nastere (si chiar putin mai mult). Cel mai mic pui, si datorita suplimentului nutritiv, isi multiplica de 12 ori greutatea.

 • O regula simpla de retinut :
  daca doriti sa estimati rapid greutatea puilor pe durata primelor saptamani, trebuie sa inmultiti greutatea la nastere cu numarul saptamanii si cu 2.
  Exemplu : Greutatea de 300g la nastere trebuie sa ajunga 600g intr-o saptamana (300x2x1), apoi 1200g (300x2x2), apoi 1800g (300x3x2), apoi 2400g (300x4x2).

 

 

 

 

Igiena puilor :

Puii sunt incapabili sa-si faca nevoile in mod natural in timpul primelor 2-3 zile de viata. Mama lor ii linge in zona perineala, exercitand un masaj si o stimulare a intestinelor determinand urinarea si defecarea.. Daca puii sunt orfani, crescatorul trebuie sa inlocuiasca mama si sa asigure aceasta stimulare cu ajutorul unei carpe umede si calde.
Cordonul ombilical se usuca si cade in cateva zile (vedeti poza de mai jos). Un cordon ombilical care nu a fost bine dezinfectat se poate infecta. Se congestioneaza in ziua urmatoare nasterii (omfalita). Aceasta poate degenera in peritonita (infectie abdominala). O astfel de infectie nu trebuie tratata cu superficialitate. Veterinarul trebuie sa ii adiminstreze antibiotice pe cale intraperitoneala.

 

Principalele etape ale activitatii puilor in primele zece zile, in 4 poze :

clic pe poza pentru vizualizare
mananca si doarme Pentru igiena, mama ii linge zona perineala. Se vad picaturi de urina eliminate de pui

 

 

Deschiderea ochilor : catre ziua 11-12, in medie

Cel mai mare dintre pui, o femela, deschide ochii la 10 zile. In a 11-a zi ceilalti pui, iar cel mai mic in a 12-a zi.

Clic pentru vizualizare

Oftalmia neonatala:

 

 
In general, precede deschiderea pleoapelor si se traduce printr-o umflare a globilor oculari cauzata de acumularea de puroi. Cauzele sunt legate de igiena, de obicei. Trebuie sa curatati pleoapele cu apa fiarta si apoi racita, dupa aceea sa presati usor pe globul ocular sa scoateti puroi. In caz de nereusita, trebuie sa apelati veterinarul care va deschide pleoapele si va spala ochiul cu solutia adecvata. in caz contrar, puii ar putea orbi.

 

Unghiile

Trebuiesc taiate varfurile unghiilor regulat cu un foarfece fin. Ideal ar fi sa notati acest lucru pe acelasi tabel in care notati greutatea. Prima taiere se face catre ziua a 10-a.Trebuiesc taiate varfurile negre, inerte, ale unghiilor, cativa mm de la varful unghiilor. Daca nu, ei vor zgaria mamelele mamei existand riscul ca aceasta sa aiba retineri la alaptare.

clic pe imagine

   

 

Un material oferit de

drepturile de autor asupra traducerii in limba romana apartin www.collie-online.ro