Reproducere: Fatarea.

 

 

In doua din trei cazuri femelele fata noaptea.

 

Semnele de avertizare.

Semne clinice :

 • Aproximativ cu o saptamana inaintea fatarii apare laptele in mamele. Uneori mai devreme la femelele care au fatat deja, uneori chiar inaintea fatarii la o femela primipara.
 • In cursul ultimei saptamani de gestatie, vulva se dilata sub efectul impregnarii cu estrogen care determina dezvoltarea mamelelor, lactatia si destinderea ligamentelor bazinului.
 • In ultimele 24 de ore, stergerea colului uterin se manifesta prin aparitia unor scurgeri vulvare translucide. Este vorba de curgerea mucusului cervical ( dop mucos cervical). Este un semn de alerta, dar nu e intotdeauna usor de observat.
 • Apar scurgeri vulvare verzui pana la verde inchis (uteroverdine), placenta incepe sa se desprinda. Este debutul fatarii.

Semne comportamentale:

 • Cu 1 pana la 7 zile inainte de termen, uterul incepe sa se contracte usor. Imperceptibil din exterior, acest lucru induce schimbari in comportamentul femelei. Ea devine mai nervoasa si sapa frecvent in pamant.
 • 24-48 ore inainte, femela se ascunde si incearca sa-si faca un cuib.
 • Majoritatea femelelor refuza sa manance in ultima zi de gestatie. Acesta poate fi un bun indiciu premergator fatarii.

 

Masurarea temperaturii femelei.

O schimbare hormonala importanta se produce atunci cand femela se apropie de sfarsitul gestatiei. Nivelul de estrogen creste usor in timp ce nivelul de progesteron in sange, care a fost anterior destul de mare, scade drastic cu 12-24 de ore inainte de a incepe travaliul. Aceasta scadere a progesteronului perturba reglarea termica a femelei ducand la o scadere de temperatura de 1 °C, în medie, in cateva ore.

Masurand temperatura cel putin de doua ori pe zi ( sau mai des daca e posibil) si la ore fixe, e posibil sa detectam iminenta fatarii.

 

Fatarea.

VERMIFUGARE
Vermifugati femela in timpul caldurilor, 15 zile inainte de fatare si 15 zile dupa fatare.
 

 

 

 

Acuplarea si durata gestatiei

 

Daca fecundatia a avut loc, urmeaza o gestatie de 9 saptamani. Durata gestatiei poate varia intre 58 si 68 de zile in functie diferenta dintre data montei si data reala a fucundatiei.

Colectati ziare, vor servi ca asternut pentru pui.

 

La finele primei luni, un dozaj al relaxinei permite confirmarea gestatiei ( catre ziua 25-30)

 

O radiografie cu 10 zile inaintea fatarii ne permite sa aflam numarul puilor. Daca se vede un singur fetus, ar trebui considerata talia sa si deiferitele posibilitati de actiune, de exemplu declansarea nasterii cateva zile inainte de termen sau planificarea unei cezariene.

 

7-10 zile inaintea fatarii, administrati femelei 3 granule de caulophyllum thalictroïde 5CH dimineata si seara. Caulophyllum thalictroïde 5CH este remediul homeopatic cel mai utilizat in pregatirea nasterii la femei…se poate utiliza si la caini. Puteti asocia cu succes Caulophyllum 5CH cu Actéa Racemosa 5CH pe durata ultimelor 10 zile ale gestatiei, 3 granule dimineata si seara. ( dati clic pe link-ul de mai jos pentru informatii despre homeopatia cainelui). Exista diferite tratamente care pot fi incercate in functie de comportamentul femelei

N'hésitez pas à consulter la page Homéopathie chez la chienne en cliquant ici

 

O saptamana inaintea fatarii, stabiliti graficul de temperatura al viitoarei mame. Temperatura rectala normala oscileaza intre 37.8C si 38.5C . Va cobora cu un grad cu 24h inaintea fatarii. Ar putea fi un excelent indicator cu conditia sa luam temperatura femelei dimineata si seara, cu o saptamana inaintea termenului. Aceasta coborare a temperaturii se datoreaza scaderii progesteronului din sange.

 

2 zile inaintea fatarii, administrati femelei o doza completa de Pulsatilla 15CH – care actioneaza asupra peretelui uterin, stimulandu-l si prevenind contractiile neregulate.

 

Prepararea materialelor:

 • Absorbante sau prosoape pentru a le putea schimba oricand va fi necesar.
 • Un foarfece pentru taierea cordoanelor ombilicale.
 • Un flacon de Betadina dermica pentru aseptizarea extremitatii cordoanelor ombilicale dupa taiere.
 • Achizitionati o solutie orala de calciu (gluconat de calciu) pentru dinamizarea contractiilor daca cumva devin prea slabe ( cereti sfatul veterinarului).
 • Comprese de tifon (evitati bumbacul deoarece lasa scame).
 • Indispensabil : 1 lampa cu infrarosu pentru incalzire + eventual o sticla cu apa calda , dar fiti atenti la temperatura.
 • Sapun sau antiseptic pentru spalarea mainilor.
 • O cutie intreaga de fiole de Vombyl, disponibile la veterinar.
 • Un termometru rectal.
 • Un cantar.

 

Cu 24-36 de ore inainte

 • Scurgerea busonului mucos ce provine din colul uterin preceda fatarea cu 24-36 ore. Are aspect de albus de ou, translucid. Prezenta acestor scurgeri vulvare semnifica deschiderea colului uterin.

 

Cu 12-24 ore inainte

 • Femela refuza in general, mancarea, poate sa tremure, sa gafaie sau chiar sa vomite.
 • Scaderea brusca a temperaturii cu 12-24 ore inaintea travaliului

 

Pregatirea femelei:

 • Taiati parul lung din trenul posterior. E vorba atat de parul care formeaza sortul cat si de cel lung in franjuri. Nu aveti remuscari…oricum va cadea 4 luni mai tarziu in timpul naparlirii totale care are loc dupa fatare. Astfel evitati foarte multa truda cu murdaria care s-ar lipi de acest par daca nu l-ati taia.
 • Taiati parul lung din jurul mamelelor astfel incat micutii lacomi sa nu isi incurce labutele in par.

 

debutul travaliului :
 • Primele contractii uterine nu sunt perceptibile din exterior. Se constata o nervozitate a femelei care se linge foarte mult in zona genitala, isi priveste lateralele si gafaie. Aceasta faza dureaza 6-12 ore uneori 36 ore la primipare. In acest stadiu este posibila evaluarea dilatatiei vaginale cu ajutorul unuia sau a doua degete inmanusate si profitand de aceasta ocazie puteti determina prezenta si pozitia primului pui angajat.

 

Soseste primul pui :

 • Angajarea primului pui provoaca contractii visibile ce se intensifica si se indesesc. Se observa scurgeri vulvare verzui pana la verde inchis, semn ca placenta incepe sa se dezlipeasca. Femela incepe sa impinga pentru a expulza primul pui. A inceput fatarea.Prima punga de apa (alantoida) se rupe, cu ceva timp inaintea expulzarii primului pui. In agitatia de moment este posibil sa nu observati curgerea lichidului, dar veti fi surprins sa constatati ca asternutul este umed.
  Contractiile devin semnificative. Flancurile femelei se adancesc profund. Devine foarte agitata. Contractiile se succed in reprize de 30-60 secunde intrerupte de faze de repaus.
  Gratie unei contractii mai puternice decat celelalte apare punga. E vorba de amnionul puiului. In general puiul este expulzat dintr-o singura impingere. Femela isi poate face puisorii stand in picioare sau chiar din mers. Trebuie sa va dublati deci vigilanta pentru a recupera micutii inainte de a cadea pe sol. De cele mai multe ori femelele se culca pe o parte.
  Deseori punga se rupe la expulzare, daca nu, trebuie perforata rupand-o cu varful degetelor. Mama ar putea sa o fi facut-o deja,  inaintea dumneavoastra. Evitati utilizarea foarfecelor pentru a nu rani puisorii.

 

 

Primele gesturi

 • Prindeti puiul in mainile dumneavoastra. Degajati-l delicat din anvelopa sa, stergeti-l cu o carpa uscata in special pe torace pentru a stimula primele miscari respiratorii pana cand va scoate primele scancete. Acesta e semnul ca totul e in regula. Taiati cu ajutorul foarfecelui cordonul ombilical la cativa centimetri de abdomenul puiului. Curatati capatul cordonului ombilical cu Betadina. Dati mamei sa manance pungile…Daca nu a facut-o deja…pentru ca sunt foarte abile la acest joc.
  Prezentati puiul mamei care il va linge fara retinere….
  Cateva noi contractii vor duce la expulzarea membranei fetale si a placentei, de obicei, la 5-10 minute dupa fiecare pui. Fiti atenti la acest lucru si numarati placentele. Constitue o sursa de infectie (metrita) daca nu sunt expulzate toate.

 • Daca urmeaza o noua contractie a mamei…soseste un nou pui. Puneti puiul inca umed intr-o cutie termostatata (38C maxim) si sub lampa infrarosu.
  El va fi in siguranta si la caldura, in timp ce dumneavoastra sunteti disponibil pentru asteptarea unui nou pui.

 • Al doilea soseste la 10-30 minute mai tarziu. Poate avea insa si un repaus de 1-2 ore.


  O intarziere mai mare de 2 ore atesta o anomalie, o inertie uterina ca urmare a unei hipoglicemii sau unei hipocalcemii, sau o pozitie deficienta a unui pui care obtureaza traectul pelvian. In acest caz, o interventie chirurgicala este necesara.

  Atunci cand puiul vine in pozitie posterioara, ajutati mama sa-l expulzeze tragand usor puiul in acelasi ritm cu contractiile vaginale (vezi paginile urmatoare).
  Fatarea dureaza in general 4-8 ore, dar in cazuri extreme poate sa ajunga la 24-36 ore.

 

 

 

In timpul fazelor de calm

 • Trebuie sa profitati sa curatati rapid asternutul femelei. Trebuie sa aveti la indemana un sac mare pentru gunoi.
  Puneti puii in contact cu mama. Ei vor avea imediat refelxul de a suge daca ii asezati langa sanul mamei. Este vorba de reflexul de cautare (daca il luati in mana isi va infunda nasul in mana in cautarea mamelei) si de reflexul de suctiune (daca ii intindeti varful degetului il va suge).
  Identificati pe cat posibil fiecare pui. In acest scop, marcajele albe sunt de mare ajutor. Cantariti fiecare pui. Urmarirea greutatii in primele 15 zile de viata permite aprecierea unei bune cresteri.
 • Odata totul terminat, o sistematizare a locului n-ar fi inutila. Curatati cutia, toaletati femela. Examinati vizual puii ( sunt uscati, sunt mari sau mici, sug). Verificati greutatea cantarita. A expulzat femela toate placentele ? Verificati dimineata si seara temperatura rectala. Un varf de temperatura poate fi un semn de infectie. Adiministrati femelei o fiola buvabila de Vombyl in fiecare dimineata, chiar inainte de a iesi afara. Acesta este un hormon care stimuleaza contractiile uterine ajutand la eliminarea fragmentelor de placenta.
 • Uneori este necesara o injectie cu ocitocina. Este un hormon care stimuleaza contractiile uterine. Cereti sfatul veterinarului.

ATENTIE :
Femela are o problema cand :

 • 1. Gestatia se prelungeste (65-70 zile). Este important sa va notati datele.
 • 2. Are contractii active fara sa apara puii dupa  ½ -1 ora
 • 3. Nu are contractii ( si stim ca mai sunt si alti pui), mai mult de 4 ore de la ultimul pui
 • 4. Are contractii slabe si rare timp de 4 ore fara rezultat.
 • 5. Temperatura este sub 37.3C si nu apare nimic timp de 24h
 • 6. Prezinta scurgeri vaginale anormale.
 • 7. Femela da semne de toxemie ( depresie, voma, febra, hipotermie, gingii palide sau din contra prea inchise la culoare).

  IN ACEASTA SITUATIE NU INTARZIATI SA CONSULTATI VETERINARUL

 

 

Frectionarea puiului abia iesit cu un prosop uscat, este practic un excellent stimulator al respiratiei asigurand totodata prima toaleta a puiului.

 

 

 

Evitati stresul mamei

 • Stresul este un factor de risc pentru buna derulare a fatarii. Cele doua produse homeopatice pe care le-ati putea administra contribuie la prevenirea stresului.
 • Este primordial ca femela sa fie plasata intr-un spatiu familiar si calm. Este deci recomandabil sa construiti cutia si sa obisnuiti femela cu ea, cu mult timp inainte. Ea isi va pune propria « amprenta » asupra noului ambient simtindu-se in siguranta. Si, un lucru important, va intra in contact cu microorganismele ambientale si isi va dezvolta anticorpi contra agentilor infectiosi pe care nu i-a intalnit anterior. Puii primesc 85% din protectia imunitara prin intermediul colostrului, ceea ce este vital pentru ei.

 

 

Ocitocina : atentie

 • Primul efect recunoscut al ocitocinei este capacitatea sa de a accelera nasterea la mamifere. Ocitocina provoaca un efect de contractie a musculaturii netede uterine accelerand travaliul. Acest hormon permite deasemenea retragerea uterului dupa expulzare in pozitia initiala. Este frecvent utilizata dupa fatare pentru eliminarea fragementelor placentare restante in uter.
  Exista tentatia de utilizare si in cazul in care travaliul este laborios si manifestarile indelungate. Atentie, in acest caz, poate fi foarte periculoasa utilizarea ocitocinei pentru a ajuta femela sa expulzeze puiul. Ocitocina se dovedeste eficace daca mama nu mai reuseste sa expulzeze puiul pentru ca este obosita  la finele fatarii, dar numai in acest caz. Din contra, daca puiul e blocat pentru ca este prea mare sau intr-o pozitie vicioasa, exista riscul ruperii uterului. Deci, este nerecomandabil sa recurgeti la ocitocina fara sa cereti avizul veterinarului.
   

La naissance


Soseste primul pui. Este inca in punga sa.


Soseste un nou pui. De data aceasta punga e deja rupta.


Capul puiului e deja iesit


Fiecare contractie mai impinge putin puiul. Se vad labutele.


Puiul va fi expulzat cu o impingere mai puternica. Trebuie sa-l prindeti in maini


Placenta urmeaza cordonului ombilical


Taiati cordonul ombilical la cativa cm de abdomen. Tamponati-l cu Betadine.


Stergeti puiul cu un servet uscat si prezentati-l mamei. Ea il va linge frenetic.

Intre doua nasteri aveti grija de cei deja nascuti.


Mai multi pui sunt deja nascuti. Cel din stanga are numai cateva minute. Cordonul ombilical inca ii sangereaza si taietura nu pare a fi facuta cu acuratete. Cu certitudine a fost executata de mama care a mancat si placenta in acelasi timp. Se va taia si se va tampona cu Betadine


Mama ii linge pentru a-i curata si a-i stimula. Suntem la cateva minute de la nasterea acestui pui.


Suntem intr-o faza de repaus. Mai multi pui sunt deja nascuti. Mama linge metodic toti puii.


Viata se impune. Abia nascut, puiul cauta sa suga.


In timpul travaliului,se recomanda ca puii deja nsacuti sa se puna intr-o cutie la cald.


Lampa IR completeaza ansamblul.Puii se baga instinctiv unul in altul. Ultimul nascut, in spate, este inca umed, in timp ce ceilalti sunt bine uscati.

Nasterea s-a incheiat, incepe viata.


Nasterea s-a incheiat. Se curata culcusul femelei. Puii sunt inca putin umezi.


Cele doua necesitati ale lor sunt caldura si mancarea.


Totul a decurs bine. Mama le linge abdomenul unuia dupa altuia pentru a-i stimula intestinal. Puii sunt incabili de a-si face nevoile in acest stadiu fara ajutorul mamei.


Micutii sunt "cuplati".
Fiecare si-a gasit o tata. Ei vor impinge cu labutele lor, fara a da drumul tatei, ca si cum ar vrea sa fie siguri ca scot si ultima picatura!!


Ei sunt la masa... Aceasta va fi, principala lor activitate pentru urmatoarele 10 zile...pe langa somn.

 

 

Un material oferit de

drepturile de autor asupra traducerii in limba romana apartin www.collie-online.ro