Reproducere: Ciclul la caini

Pubertatea este marcata de aparitia primelor calduri la femele , devenind astfel capabile de reproducere. Debuteaza in general la varsta de 8-12 luni. Daca fecunditatea maxima se atinge abia la al doilea, al treilea ciclu, nici un studiu nu a demonstrat inca efectele nefaste ale unei reproduceri prea precoce. Varsta minima de 14 luni stabilita de A.Ch.R. limiteaza reproducerea prea timpurie.
Femelele intra in calduri dupa un ciclu mai mult sau mai putin regulat cuprins intre 6 luni si un an. In natura, ciclul cainelui salbatic este de 6 luni. Se pare ca domesticirea ar fi cauza prelungirii ciclului.
Daca anumite femele au ciclul perfect regulat, altele il au total neregulat, putand sa dureze uneori si doi ani. Cercetatorii estimeaza ca transmiterea genetica a frecventei ciclurilor este de 35%. Aceasta cifra este foarte importanta si semnifica o mare probabilitate de transmitere a tipului de ciclu sexual .

Factorii care au influenta asupra caldurilor.

Varsta :
Odata cu varsta, frecventa caldurilor tinde sa se diminueze. Se raresc si devin tot mai discrete, lasand uneori proprietarului impresia ca nu mai apar. Dar, nu este sigur, o femela poate fi oricand fecundata devenind gestanta.


Sezonul :
Contrar lupului, animal salbatic a carui reproducere este sezoniera, cainele se poate reproduce tot anul, chiar daca majoritatea femelelor intra in calduri spre finalul iernii si in primavara.

Sincronizarea caldurilor intr-o crescatorie :


Naturalistul suedez Carl von Linne (1707-1778) a constatat deja ca femelele din acelasi grup au tendinta de a-si sincroniza caldurile. Cercetatorii sunt de parere ca aceasta se datoreaza secretiei de feromoni. Acestia sunt hormoni odorifici emisi de femelele in calduri. Este general acceptat faptul ca aceasta este o mostenire de la lup. In natura, numai femela dominanta ( denumita si femela alfa) reproduce.Pentru a da vietii toate sansele de continuitate, celelalte femele din haita se sincronizeaza cu femela dominanta intrand intr-o pseudogestatie. Ele putand astfel sa ajute la cresterea puilor sau chiar sa inlocuiasca mama in cazul in care se intampla sa moara.
Femelele din crescatorii sau grupuri, exprima prin intermediul sincronizarii nevoia de protejare a vietii, ceea ce permite perpetuarea speciei.Crescatorii se folosesc de acest lucru, grabind intrarea in calduri a femelelor prin punerea in contact cu alte femele intrate deja in calduri.
Este posibil sa apara si fenomenul invers : inhibarea caldurilor in prezenta femelei dominante.

 

Lupul, un model social evoluat

La lup exista o ordine ierarhica. Fiecare membru al haitei are locul si rangul sau in aceasta ierarhie. In varful ierarhiei se afla masculul si femela alfa. Aceasta permite perpetuarea speciei...si evita luptele din haita.

 

Declansarea caldurilor

Daca caludrile intarzie sa apara, se pot utiliza anti-prolactinemiante pentru a opri lactatia nervoasa.Principiul este de a stimula foliculogeneza si ovulatia.Interventia se poate face numai in perioada de anestru tarziu, deoarece in timpul metestrului corpii galbeni inhiba axul hipotalamo-hipofizar. Observarea repetata a caldurilor precoce in randul femelelor tratate cu inhibitori de prolactina a condus la studierea mai precisa a efectului acestor molecule asupra intervalului inter-estral. Testele realizate cu Cabergolina, o molecula derivata din cornul secarei (Galastop), sunt foarte incurajatoare: prin administrarea a  5µg/kg timp de 3 saptamani s-a obtinut in 70% din cazuri inducerea estrului cu o rata a fertilitatii de peste 80%. Inainte de a proceda la declansarea caldurilor este necesar un examen clinic riguros din partea veterinarului. Este bine, de exemplu, sa se asigure ca nu au trecut deja caldurile, neobservate! Se verifica cu certitudine ca femela nu a suferit dereglari hormonale, care ar putea explica acest blocaj al ciclului.
Daca totul este normal, se poate incerca o inducere artificiala a caldurilor.

 

Diferitele faze ale ciclului.

 

Caldurile :
 Caldurile la caine dureaza 3 saptmani pentru un ciclu mediu total de 8 luni (uneori 6 luni, uneori un an sau chiar mai mult). Faza de repaus sexual este foarte importanta.Caldurile sunt caracterizate de secretii vulvare sanguinolente si de atragerea din ce in ce mai evidenta a masculilor ( in cazul in care sunt prezenti) …desi femela refuza categoric avansurile masculului.


Declansarea caldurilor.

Proestrul:

  • 1- O zona a  creierului , hipotalamusul, incepe sa secrete un hormon numit GnRH (Gonadoliberine).
  • 2- GnRH stimuleaza o alta zona a creierului, hipofiza, care va secreta alti hormoni, gonadotropina, FSH-ul (Foliculo-Stimultaing Hormon) in prima faza.
  • 3- FSH-ul actioneaza asupra ovarelor si antreneaza dezvoltarea foliculilor ovarieni. Acestia secreta estrogenul ducand la aparitia caldurilor. Cantitatea de estrogen creste treptat, pe masura ce foliculii se dezvolta.
  • 4- La randul sau, estrogenul stimuleaza hipofiza , care elibereaza astfel in sange o mare cantitate de hormoni numiti LH (Hormon Luteinizant). Acesta este faimosul varf de LH materializat in graficul de mai sus pe curba verde.

Estrul :

  • 1- Acest varf de LH stimuleaza foliculii si determina ruperea lor in termen de 48 de ore.Comportamentul femelei se schimba, devenind receptiva fata de mascul. Estrul, din grecescul „oistros” care semnifica „furii”, are o durata variabila, in functie de femela. Unele dintre ele accepta masculul numai pe durata catorva ore, altele il accepta pe durata mai multor zile.
  • 2- Ruperea foliculilor duce la eliberarea ovocitelor: aceasta este ovulatia. La caini, ovocitele eliberate in momentul ovulatiei sunt imature. Ele trebuie sa se ataseze de perete in decurs de doua zile, inainte de a se putea uni cu spermatozoizii. Odata atasate, ovocitele vor avea o durata de viata de aproximativ doua zile.

Metestrul:

  • Ulterior, pe o perioada de aprox. 2 luni, femelele, montate sau nu, au o functionare hormonala identica. Se secreta cantitati mari de progesteron. In caz de gestatie, nivelul de progesteron se prabuseste brusc cu 12-24 ore inaintea declansarii nasterii. La femelele care nu sunt gestante, nivelul progesteronului scade lent.

Anestrul :

  • Femela intra apoi intr-o perioada de repaus sexual complet, inainte de reinceperea unui nou ciclu. Este de notat ca naparlirea femelelor collie este dependenta de acest ciclu. In general, nefiind o regula absoluta, o femela naparleste la 3-4 luni dupa perioada caldurilor. Acest fenomen este legat de necesitatea absoluta de protejare a vietii...O data in plus. atunci cand puii se nasc, mama lor are nevoie de toata blana sa pentru a-i proteja pe micuti. Odata intarcati, puisorii devin independenti. Ei devin capabili de a se proteja de conditiile climatice. Mama nu mai are nevoie sa-i protejeze, poate incepe naparlirea sa-si reiinoiasca blana.

Un material oferit de

drepturile de autor asupra traducerii in limba romana apartin www.collie-online.ro